Annonse
00:00 - 11. januar 2019

Et siste minne

En nydelig, liten minneutstilling for Lillebet Foss markerer også slutten for det kunstnerdrevne visningsstedet Diorama.

Lyspunkt i støvet: Diorama markerer Lillebet Foss (1930-2017). Foto: Diorama
Annonse

Å vandre i Sannergata på Grünerløkka i Oslo er ikke spesielt lystig. Gateløpet strekker seg fra Akerselva og fem hundre meter frem til den blir kidnappet av Fagerheimgata, som tar trafikken videre over ring 2, til Sinsenkrysset og ring 3. Gaten er i det hele tatt en grå og lite gjestmild trafikkåre som trakterer lyd og svevestøv i et utømmelig urbant elvestryk. Men midt i dette grå universet eksisterer oasen Diorama, galleriet som nå stenger etter å ha losjert på Stenersenmuseet (2013-2015) og i Sannergata frem til nå.

Det er synd, fordi det er nettopp slike små lommer av overraskende frihet og fritenking vi behøver mer av i bybildet. Det er i det hele tatt noe veldig viktig som skjer når virkeligheten utenfor speiles i virkeligheten innenfor, når avstanden mellom ute og inne nærmest forsvinner. Litt som den fulle gamle tryllekunstneren jeg nylig så gjøre kunster på en brun pub, magien blir liksom mer troverdig uten all staffasjen rundt. Kunsten blir som regel tydeligere forankret til livets realiteter. For selv om signalbygg er flott og fint, er det like viktig med små, lokale, eksperimentelle kunstfilialer som introduserer kunstnerskap som kanskje ellers ikke ville blitt fanget opp.

Under radaren. Den beskrivelsen burde ikke ha passet på Lillebet Foss (1930-2017), som egentlig er godt forankret i den norske kunsthistorien, men som likevel har gått under radaren for et større publikum. Det er derfor utrolig fint at hun nå blir løftet frem, på Diorama av alle steder. Foss var en dyktig grafiker, maler og skulptør av den gamle skolen, og man kan tydelig se at hun rev seg løs fra den korrekte og dogmatiske etterkrigsskolen hun ble formet av, og omdefinerte motivkretsen dyr, menneske, landskap – i sitt bilde. Verkene vi møter på Diorama bærer dessuten preg av en eksperimentell tilnærming til materialenes finish. De er få, men veldig sterke.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse