Annonse
00:00 - 11. januar 2019

En siste tur i Nasjonalgalleriet

At Nasjonalgalleriet stenges, er mer radikalt enn vi har innsett, mener kunstnerne Morgenbladet dro på guidet tur med. En av dem synes det bør åpnes siste natten så folk kan ligge med hverandre foran maleriene. 

«Binder oss alle sammen»: Vanessa Baird (midten) mener stengingen av Nasjonalgalleriet er «frekk». – Vi blir fratatt noe som er veldig verdifullt, sier hun. Til venstre: Marthe Ramm Fortun, til høyre: John David Nielsen.
Annonse

Ideen var å dra på Nasjonalgalleriet med kunstner Vanessa Baird. Høre hvordan det føles å gå rundt der for siste gang. Søndag 13. januar er det slutt. «Får prestasjonsangst», skriver Baird i en melding. Hun vil ha med flere kunstnere. «Hva med å ta med Marthe Ramm Fortun? Hun har fascinerende glassaktige øyne», skriver Baird. Og hva med John David Nielsen? «Vi er kompiser», fortsetter hun.

Dagen etter går Morgenbladet opp trappene til Nasjonalgalleriet, tett i tett med turister fra hele verden. Smilende, nærmest hoppende, vinker Baird velkommen. Med seg har hun en mann med hatt.

– Jeg er ikke noen muntlig begavelse, sier John David Nielsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse