00:00 - 18. januar 2019

Ekte kjærlighet ruster

To brune skoesker utgjør en svært vellykket, men utopisk idé om et alternativt Oslo-hjem.

Rustholk: Huset som ruster har blitt vellykket, både som del av nærområdet ved Gamlebyen Gravlund i Oslo, og som et hjem for familien som fikk det bygget, skriver Gaute Brochmann.

Rustent metall skrudd sammen til kantede kasser er kanskje ikke det man helt forbinder med en trivelig bolig. Og når kaldt regn renner over de grimete cortenstål-platene som kler ytterveggene til Rusthuset, leder det tankene mot maritim industri og en gammel holk på vei til opphugging, mer enn hjemmehygge. På den annen side befinner vi oss i Gamlebyen i Oslo, tett på de historiske havneområdene i Bispevika og Kværners tidligere fabrikker. Metallet hører på en måte hjemme her. I tillegg matcher fargen de ulike murveggene i det brokete nabolaget hvor Rusthuset er lirket inn. Og når fasadene preges så tydelig av været, gir ikke det en distinkt fornemmelse av at veggene er et nødvendig vern av noe viktig og verdifullt som befinner seg på innsiden – altså et hjem?

Plutselig fremstår rustkassene som det eneste riktige, helt i tråd med arkitektens egen argumentasjon når de viser oss rundt. Det er ikke så rart, arkitekter har som alle andre et naturlig behov for å forklare de valgene de tar. Men noen egentlig fasit finnes aldri. Til syvende og sist koker det hele ned til estetisk sans og intuitive valg. Årsakene som oppgis til valget av fasademateriale på Rusthuset gir mening, men man kunne jo like gjerne bygd et murhus basert på den samme argumentasjonen.

Kunne ikke vært annerledes. Uansett er jeg glad arkitektene i Jarmund og Vigsnæs gjorde som de gjorde. Rusthuset har blitt særdeles vellykket, både som del av nærområdet ved Gamlebyen Gravlund i Oslo, og som et hjem for familien som fikk det bygd. Og grunnen til at jeg starter teksten på denne måten, er fordi det fascinerer meg hvordan gode prosjekter ofte fremstilles som om de ikke kunne vært gjort annerledes, som om det var slik det måtte bli.

Annonse