Annonse
00:00 - 18. januar 2019

Dommeren som ble et feministikon

Ansiktet hennes finnes på krus, kropper og handlenett. En ny dokumentarfilm forklarer fenomenet «den notoriske RBG».

Superdiva: Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg er blitt omfavnet av den amerikanske populærkulturen. I dokumentarfilmen RBG er det mye som tyder på at hun tar popikon-statusen seriøst. Foto: Magnolia Pictures / CNN FIlms
Annonse

«Dette er en liten, 85 år gammel kvinne berømt for intellektet sitt. Hvor uvanlig er ikke det?», sier regissør Julie Cohen.

Sammen med filmskaper Betsy West har hun fulgt den amerikanske høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg i retten, i operaen og i treningsstudioet. Dokumentaren RBG – som nå er tilgjengelig på norske strømmetjenester – tar for seg hvordan en hardtarbeidende, innadvendt advokat fra Brooklyn erobret populærkulturen med kallenavnet «Notorious RBG», et spill på rappernavnet «Notorious BIG».

– På den ene siden er det en ironisk spøk. Det er kult og morsomt å for eksempel tatovere seg med ansiktet hennes, å behandle en kvinnelig, eldre dommer som en rockestjerne. Men under ligger det også noe seriøst. Etter hvert som USAs høyesterett blir mer konservativ, har hun blitt dommeren som konsekvent går imot lovforslag hun anser som skadelige for kvinner og minoriteter, sier Cohen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse