10:19 - 20. januar 2019

Det er vanskelig å overdrive Ellen de Vibes betydning for Oslo slik vi kjenner byen i dag, skriver Gaute Brochmann

Det er vanskelig å overdrive Ellen de Vibes betydning for Oslo, skriver Gaute Brochmann.

20 år med byutvikling: Ellen de Vibe har vært direktør i Plan- og bygningsetaten i Oslo siden 1998. Foto: Tom A. Kolstad / Aftenposten / NTB scanpix

Da nyheten om fryktkultur i Plan- og bygningsetaten i Oslo (PBE) ble sluppet av NRK i oktober i fjor, ventet mange på en øyeblikkelig, intens heksejakt med et påfølgende kollektivt karakterdrap, slik det pleier å gå når offentlige toppledere plutselig står lagelig til for hugg. Det skjedde aldri. Deloitte fikk i oppdrag å utrede arbeidsmiljøet, ellers har det vært stille. Og da Ellen de Vibe, etatens direktør gjennom 20 år, denne uken kunngjorde at hun går av med pensjon ved fylte 67 år til sommeren, var de interne signalene at beslutningen ble fattet før NRKs avsløringer.

Det er liten vits i å spekulere videre i om dette stemmer, utfallet av utredningen eller nyansene i de Vibes lederstil. Det som er et faktum, er at Oslo mister sin mest toneangivende byutvikler i moderne tid.

Annonse