00:00 - 18. januar 2019

Brexit-filmen spiller ut klisjeen om kaldblodig elite og ustabil arbeiderklasse, skriver Elise Dybvig.

Brexit-filmen spiller ut klisjeen om kaldblodig elite og ustabil arbeiderklasse, skriver Elise Dybvig.

Bak kulissene hos Leave-kampanjen: Benedict Cumberbatch i rollen som kampanjesjef. Foto: HBO Nordic

I beskrivelsene av situasjonen i Storbritannia er det ett ord som har gått igjen, både hos politikere og i pressen: mess. Et eneste rot. Etter tirsdagens brexit-avstemning, der statsminister Theresa May led et av de mest knusende nederlagene i nyere britisk historie, spørs det om ordet fremdeles er dekkende. Avisen The Telegraph gjør det enkelt: De kaller brexit a living hell for begge hovedleirene i britisk politikk.

Mens panikken brer seg i Westminster, har HBO sluppet filmen Brexit: The Uncivil War. Filmen spoler tilbake til en lykkeligere tid, til 2015, da respektable politikere trodde neste års EU-avstemning var en ren formalitet. Men i stedet for å bry seg om alt disse gjorde feil, tar filmen seeren med inn på bakrommet til den offisielle Leave-kampanjen, som klarte å overbevise 51,9 prosent av dem som stemte om at eneste måten å få kontroll, både over eget liv og Storbritannias plass i verden på, var å melde seg ut av det europeiske fellesskapet. I filmen blir æren gitt til én mann alene: kampanjesjef Dominic Cummings.

Cummings spilles av Benedict Cumberbatch, en skuespiller kjent for å ha levendegjort et annet britisk geni: Sherlock Holmes. I likhet med Holmes er Cummings hevet over alle andre, og fremstilles som en mann med store politiske visjoner i et land som liker visjonene sine ubetydelige og forutsigbare. Cummings vet å manipulere tall og benytte seg av suspekte datafirmaer. Han delegerer rasismen til Nigel Farage & co., og lar Remain-siden ta seg av de kjedelige poengene om økonomi og jobber.

Annonse