Annonse
00:00 - 11. januar 2019

Blant montre og monstre

Annonse

Da den fæle Grendel angriper kong Hrothgars gildesal, griper helten Beowulf inn og dreper først Grendel og så hans monstrøse mor. Deretter lever han som konge i femti år, før han dør i kamp med en drage. Om noen hadde skrevet Beowulf i dag, hadde boken havnet i fantasy-hyllen. Men dette er et verk som er så sentralt i angelsaksisk kultur at både hobbitpappa J.R.R. Tolkien og den nordirske nobelprisvinneren Seamus Heaney har laget moderne versjoner. Utrolig nok overlevde teksten i bare ett eneste eksemplar, skrevet ned rundt år 1000, og det er bare flaks at det ble reddet fra en katastrofal bibliotekbrann i 1731.

Beowulf-manuskriptet er bare ett av de unike objektene i en overveldende utstilling på British Library, og langt fra det mest spektakulære. Her er en svimlende mengde overdådig dekorerte bibler og andre bøker, kongelige brev, kontrakter og testamenter, fra da jydene, anglerne og sakserne kom til England midt på 400-tallet og frem til franske Vilhelm Erobreren tok makten i 1066. Nesten-mytiske navn som Offa og Alcuin, Ceolwulf og Æthelswift, blir forbløffende levende blant montrene, og i den eksemplariske katalogen. For en ikke-ekspert er det vanskelig å se hvordan den kunne vært forbedret, som presentasjon av utstillingen eller som introduksjon til språk, økonomi, kunst, religion og politikk i perioden. Den er en påminnelse om hvor essensielt det er å sette av ressurser til ordentlig presentasjon i bokform, når man først har tatt seg bryet med å sette sammen en utstilling.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse