08:36 - 18. januar 2019

– Alle i Frankrike hater presidenten

Gaspar Noé synes de politiske opprørene i Frankrike gir mening. Men selv vil en av Frankrikes mest kjente filmskapere helst få folk til å danse.

Ikke presidentens mann: Gaspar Noé er blitt 55 år, men lager fortsatt filmer om folk i tyveårene som fester. Selv har han aldri stemt. – Sannheten er at alle i Frankrike – arbeiderne, farmasøytene, bartenderne – alle hater presidenten, sier Noé om opptøyene de siste månedene. 

«Jeg hater nyttårsaften og jul», sier Gaspar Noé.

For litt over et år siden, da folk festet og feiret, var en av Frankrikes mest kjente filmskapere blakk. Han hadde gått i dekning, som han sier, og hadde til og med tannverk. Stresset vekket en idé. Han fikk lyst til å lage en film om en katastrofe i en gruppe. I januar forberedte Noé filmen. I februar filmet han den. I to måneder sluttførte han Climax, som filmen heter, og i mai ble den vist i forbindelse med filmfestivalen i Cannes. Der vant den prisen Art Cinema Award.

– Da filmen ble vist i Cannes, kunne hverken jeg eller produsentene forstå at alt hadde gått så raskt. Hele prosessen tok mindre enn fem måneder, sier Noé, som møter Morgenbladet i Tromsø, der han profilerer filmen før den norske premieren 8. februar.

Annonse