Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Fremtiden ser svart ut

Fra lokalvalget i Detroit til storfilm med Oprah Winfrey: Afrofuturismen skriver historien – og fremtiden – på nytt.

I kostyme: Oprah Winfreys figur i filmen A Wrinkle In Time er inspirert av afrofuturistisk estetikk. Både A Wrinkle In Time og Black Panther, med premiere denne helgen, har blitt koblet til fenomenet afrofuturisme. Foto: Atsushi Nishijima / Disney
Annonse

«Vi gjør ting i vår by som jeg ikke har sett noe annet sted i verden», sier Ingrid LaFleur.

I 2017 stilte hun i ordførervalget i Detroit med afrofuturisme som politisk plattform, i en kampanje kalt «Detroit is the Future». Dette var første gang idétradisjonen afrofuturisme ble brukt som direkte politikk. Og i mars vil talkshowvert og superkjendis Oprah Winfrey dukke opp i storfilmen A Wrinkle in Time, ikledd et kostyme som for lengst er blitt definert som afrofuturistisk.

Hvordan gikk det med LaFleurs politiske prosjekt, og hvor kom det fra? Og er Oprah Winfreys rolle et tegn på at den en gang obskure kunstneriske sjangeren afrofuturisme – som omfatter alle kunstarter fra musikk og film til billedkunst og litteratur – har fått fullt gjennomslag i mainstreamkulturen, eller at begrepet allerede er utvannet og tømt for kraft?

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.