00:00 - 05. januar 2018

Alt-du-kan-se-buffet

 Selskapet MoviePass lar amerikanere gå på kino hver dag for 83 kroner i måneden. Planen er å tjene penger på info om kundene.

Alien-filmene er en av franchisene som sliter med å trekke publikum til kinoene. Nå vil en ny abonnementsordning la amerikanere gå på kino hver dag for en slikk og ingenting. AMC, verden største kinoselskap (eid av kinesiske Dalian Wanda Group), støtter ikke den nye tjenesten. Foto: 20th Century Fox.

I 2016 ble Mitch Lowe, en av grunnleggerne av Netflix, ny sjef for MoviePass, et skrantende digitalselskap. Før Lowe tok over, tilbød selskapet abonnement på å se en film hver dag på hvilken kino som helst, for mellom 35 og 50 dollar i måneden. Etter overtagelsen kuttet Lowe prisen til 9,95 dollar per måned, omtrent 83 norske kroner, lavere enn prisen for én enkelt kinobillett på de fleste kinoer. Så langt har tjenesten fått over en millioner abonnenter bare på fire måneder, ifølge New York Times. Så er fremtiden for kinobransjen å etterape forretningsmodellen til video-strømmetjenesten de konkurrerer mot?

Penger for ingenting. De store kinokjedene er ikke spesielt glade for MoviePass’ inntog. AMC Entertainment, verden største kinokjede, har erklært at selskapet ikke er velkomment på deres kinoer, skriver the Times. Likevel kan de ikke stoppe seere fra å bruke tjenesten. AMC er redde for at MoviePass kommer til å gå heidundrende konkurs, og dermed skremme vekk de flyktige unge kinogjengerne.

Den uroen er ikke helt ubegrunnet. Selv om hver abonnent bare ser én film i måneden, vil MoviePass måtte betale mer til kinoene enn de får inn fra brukerne. Men Lowe mener å ha løst dette problemet med en mental omkalfatring som etter hvert er blitt en klassiker i den digitale økonomien: Kinoseerne er ikke kunden, de er varen som selges. MoviePass får tilgang til detaljert informasjon om folks kinovaner. Denne informasjonen vil Lowe selge til dem som lager film. Det er disse pengene som skal gjøre selskapet lukrativt.

Annonse