Annonse
00:00 - 21. desember 2018

Tidenes tristeste julemusikk

Høytidsfeiring med The Carpenters er et dykk inn i den amerikanske uhyggen.

. NB: fylde 668 kB. Bør ikke bringes stort. The original 1978 cover for The Carpenters Christmas Portrait. A&M Records.
Annonse

Det må ha klødd litt ekstra under ullgenserne, julen 1978. Ting var i ferd med å endre seg for den kjernesunne søskenduoen The Carpenters. De var i ferd med å gli fra hverandre etter et liv i samspill. Det gikk lengre mellom hver gang de toppet listene. ABBA var en faretruende konkurrent om publikummet midt ute på smakens landevei, og enda verre: Karen kjempet en tapende kamp mot anoreksien, mens Richard bare var uker unna avrusning grunnet motedopet Quaalude. Likevel: En juleplate skulle ut. Smil skulle smiles. Nisseluene på.

Førti år senere fremstår tv-programmet The Carpenters: A Christmas Portrait som selve premieeksempelet på glatt, amerikansk julefeiring. En gjennomregissert, utstudert forestilling, full av plattheter og et corny persongalleri. Hos Karen og Richard Carpenter skinner godt naboskap om kapp med de hvite tennene, på et sted som minner om Peter Pans Neverland satt i en golfklubbs beskyttende omgivelser. Familieunderholdning for middelklassen et sted der 60-tallets opprør aldri skjedde, og The Carpenters fremdeles representerte det president Nixon en gang kalte for «unge Amerika på sitt beste». Er det trommer i denne musikken er de knapt hørbare i miksen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse