14:47 - 07. desember 2018

Så trengte visst Netflix kinoene og kritikerne likevel, skriver Aksel Kielland.

Så trengte visst Netflix kinoene og kritikerne likevel, skriver Aksel Kielland.

I nytt format: Netflix arrangerte visninger av storsatsingen Roma – Alfonso Cuaróns  skildring av 1970-tallets Mexico –  over store deler av verden, også her i Mexico City. Foto: Victor Chavez/Getty Images for Netflix

Denne uken var det pressevisning av Alfonso Cuaróns nye film Roma på Filmens hus i Oslo. Selv om oppmøtet har falt betraktelig i takt med at riksmediene de siste årene har kuttet kraftig i antallet filmanmeldelser, arrangeres det fortsatt forhåndsvisninger av så å si alle kinoaktuelle filmer i hovedstaden, og for filmanmeldere er de en del av den ukentlige rutinen. Det som derimot er høyst uvanlig – så uvanlig at jeg på stående fot bare kan komme på ett tidligere eksempel – er at Netflix gir kritikerstanden anledning til å se filmene deres i en kinosal.

Vanligvis ser anmeldere filmene og seriene som skal ha premiere på verdens største strømmetjeneste på samme måte som publikum gjør det – på laptop, smarttelefon og tv, til valgfrie tidspunkter, og med så mange pauser de måtte ønske. Slik det tydelig fremgår av den offentlige norske samtalen om tv-drama, resulterer denne praksisen i en kritikk som er bemerkelsesverdig mye mindre reflektert og, vel, kritisk enn den vi finner på filmfeltet, men samtidig er det også legitimt å hevde at anmelderne bør se disse seriene og filmene under samme forhold som publikum.

Når Netflix selv finner ut at lanseringene deres fortjener bedre enn tv-stuas distré og bedagelige blikk, er det imidlertid grunn til å se nærmere på den rollen kritikere tilbys. Mye har vært skrevet om Netflix’ bruk av algoritmer til å forutse seernes valg og automatisere deres forbruk av serier og filmer. Langt mindre spalteplass har derimot blitt viet anmeldernes og kritikkens funksjon i dette systemet.

Annonse