11:19 - 09. desember 2018

Mexicos nye president pryder seg med sunn nasjonsbygging, skriver Anders Firing Lunde

Mexicos nye president pryder seg med løfter til urfolk, skriver Anders Firing Lunde. 

Historisk ritual. Like før Mexicos nye president fikk «styringsstaven» i gave fra landets urfolk, ble han renset i et ritual med urter og dampen fra brennende kopal (hard kvae). Andrés Manuel López Obrador lover en forvandling av Mexico. Kan venstrebevegelsens mann levere? Foto: Manuel Velasquez/Getty Images

Innsettelsen av Mexicos nye president 1. desember var full av forbausende scener. Som da Andrés Manuel López Obrador (som han heter) satte seg på kne foran en mann på gråten. Mannen tilhørte en av Mexicos mange urfolk, og snakket med bristende stemme på sitt eget språk mens han ga presidenten et kors. På det hvite korset, dekorert med pynt, hang Jesus – typisk for sammensmeltingen av katolisisme og tradisjonell tro som preger Mexico. Men denne dagen symboliserte korset også noe helt nytt.

«Her får han makten fra det virkelige Mexico, fra det dype Mexico», sa tv-kommentatorene mens Amlo, som presidenten kalles, gikk med korset i hendene mot rekken med representanter fra 68 urfolk som ventet bak den gråtkvalte mannen. På scenen foran 160 000 meksikanere, som var møtt frem på den største plassen i Mexico by for å feire Amlo, fikk presidenten en enda mer symbolsk gave: Det som kalles «styringsstaven». For første gang fikk en meksikansk president denne gaven fra landets sammenslutning av urfolk. Staven betegner tilliten de har til Amlo, og troen på at han faktisk står for noe annet enn undertrykkelsen de har vent seg til fra statsmakten. I takketalen bekreftet Amlo løftet han har gitt dem: Han skal ikke skal lyve, ikke stjele og ikke være en forræder mot Mexicos millioner av urfolk. 

«Amlo oppnådde noe få politikere har fått til, å forvandle bevegelsen sin til en kulturell smeltedigel, som iallfall for én dag eksploderte i en katarsis av glede og kollektivt håp», oppsummerte nettavisen Reporte Indigo. I motsetning til den splittende kulturelle nasjonalismen til statsledere som Trump, Putin og Jair Bolsonaro, ble feiringen av Mexicos president en oppvisning i sunn nasjonsbygging.

Annonse