Annonse
17:25 - 05. desember 2018

– Jeg er avismaker, ikke åndsfyrste

Vårt Lands nye sjefredaktør, Bjørn Bore, vil lede den konfliktrammede avisen lavmælt.

Vil finne betalingsvilje på nett: Bjørn Bore går fra Fra Dagbladet Pluss til Vårt Land. 
Annonse

– Bjørn Bore, gratuler med ny jobb som sjefredaktør i Vårt Land.

– Tusen takk!

– Din forgjenger ble sparket på dagen på grunn av en stygg konflikt med konsernsjefen i Mentor Medier. Det virker fortsatt å være stor uenighet mellom småaksjonærene og de mer pengesterke eierne av konsernet etter dette, for ikke å snakke om mellom konsernledelsen og deler av redaksjonen. Hvordan skal du lege dette såret?

– Det var åpenbart en svært tøff konflikt for Vårt Land. Jeg oppfatter den som tilbakelagt. Nå peker pilene oppover for Vårt Land. Jeg ser fremover og jeg gleder meg til å begynne i jobben.

– Konflikten i avisen har tidligere blant annet gått på Vårt Lands relasjon til de andre virksomhetene i konsernet, hvor tett de skal samarbeide og hvilken type stoffdeling de skal ha. Hva tenker du?

– Jeg var ikke en del av den konflikten og har ikke begynt i Vårt Land ennå. Så jeg kommer ikke til å si noe om det. Jeg ser fremover.

– Men kan du si noe om du fortsetter Åshild Mathisens prosjekt? Eller er dette en slags reboot av Vårt Land?

– Jeg har noen planer. Men de planene skal jeg først diskutere med dem som kjenner avisen best, og det er de som jobber der.

– Hva slags stilling er du tiltenkt? Skal du være en aktiv og synlig deltager i ordskiftet selv, eller styre skuta i stillhet?

– Jeg skal gi rollen den offentlighet den trenger. Jeg er først og fremst en avismaker og ikke en åndsfyrste.

Jeg er ikke så opptatt av å bruke avisen som min private talerstol.

Bjørn Bore

– Hva mener du med det?

– Jeg er først og fremst opptatt av å lage en best mulig avis. Jeg er ikke så opptatt av å bruke avisen som min private talerstol.

– Du går fra stillingen som redaksjonssjef for Dagbladet Pluss, og har tidligere jobbet med webutvikling i avisen. Hvordan skal man få en nisjeavis til å vinne lesere hos lite trofaste klikkere på nett? Jeg spør for en venn.

– Planen er å tilby kvalitetsjournalistikk som utløser betalingsvilje på nett.

– Er det noe du mener dere i Dagbladet spesielt har lyktes med?

– Ja. Spesielt arbeidet med den kraftige økningen i digitale abonnenter jeg har fått være med på i Dagbladet.

– Så hva er nøkkelen, når du ser tilbake på arbeidet du forlater?

– Å lage god og engasjerende journalistikk som leseren oppfatter har varig verdi. Da betaler folk. Det er ingen snarveier.

– Norge gjennomgår en storstilt sekularisering. Hvem skal egentlig lese Vårt Land i fremtiden?

– For det første er det fortsatt et stort marked blant kristne, og så har Vårt Land alltid vært viktig for folk utenfor kirken. Folk som er interessert i skjæringspunktet mellom verdispørsmål og politikk.

– Tenker du det blir naturlig å gjøre avisen mer sekulær?

– Jeg vet ikke hva du legger i det. Jeg vil gjøre den god og engasjerende.

– Jeg lurer på hva det er som egentlig forener Vårt lands lesere. Som i KrF virker det å være noen massive kulturelle, filosofiske og religiøse avgrunner blant dem. Hva er enheten, tenker du?

– Jeg vil ikke snakke om KrF, jeg vil snakke om Kristen-Norge. Enheten i Kristen-Norge er nok troen. Så er det store politiske og verdimessige skillelinjer for det. Men det gir oss jo veldig mye interessant å skrive om. Det er jo et godt utgangspunkt for god nyhetsjournalistikk og god kommentarjournalistikk.

– Du er sønn av Thor Bjarne Bore, som var sjefredaktør for Vårt Land på slutten av 70- og starten av 80-tallet. Hva tar du med deg fra ham?

– Jeg skjønte ikke så mye av avisdrift da. Da var jeg mest opptatt av å få kjøpe skolebrød hos bakeren på hjørnet ved Vårt Lands lokaler. Så likte jeg å klippe og lime. Det var sånt det gikk i … Det jeg tar med meg, er at det er inspirerende det han gjorde. Han hadde en tydelig vekstambisjon for Vårt Land, og fikk avisen til å vokse. Både ved å gjøre det til en bedre avis for kristenfolket, og for andre grupper. Det er veldig inspirerende, synes jeg. Det er samtidig 35 år siden han sluttet. Så forholdene er annerledes i dag.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»
Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.