12:06 - 03. januar 2019

Han lager lyden du spiller

Martin Kvale, Norges ledende dataspillkomponist og lydskaper, leter etter dystopiske knirkelyder i Oslos undergrunn.

Martin Kvale leter etter lyder på Nationaltheatret stasjon i Oslo.

Du spiller lydspill hver dag. Eller kanskje det er rettere å si: Lyd spiller deg hver dag. Små «pling» fra telefonen får deg til å hente den opp av lommen, høflige «tipp-tipp-tipp-tipp-tipp» fra trafikklyset får deg til å gå over fotgjengerovergangen. Disse små lydene dytter deg til å handle som du skal. «Pling», «swisj», «bwang-bwang», «bonk». Virkelighetens lydlandskap ligner mer og mer på dataspillenes.

Derfor er det kanskje ikke så rart at dataspill-lydskaper og komponist Martin Mathiesen Kvale, er spesielt fascinert av denne kakofonien.

– En ting jeg er veldig glad i er flytogets billettmaskin, sier han mens han går inn den lille vest-inngangen til Nationaltheatret stasjon, den underjordiske T-bane- og togstasjonen ved Solli plass i Oslo. Han er en beskjegget mann i starten av 30-årene, med en håndholdt lydopptager ikledd en grå beskyttelsessokk over mikrofonen, en slags rufsete hånddukke Kvale snuser rundt med når han leter etter lyd til dataspillene han jobber med.

Annonse