Annonse
12:06 - 03. januar 2019

Han lager lyden du spiller

Martin Kvale, Norges ledende dataspillkomponist og lydskaper, leter etter dystopiske knirkelyder i Oslos undergrunn.

Martin Kvale leter etter lyder på Nationaltheatret stasjon i Oslo.
Annonse

Du spiller lydspill hver dag. Eller kanskje det er rettere å si: Lyd spiller deg hver dag. Små «pling» fra telefonen får deg til å hente den opp av lommen, høflige «tipp-tipp-tipp-tipp-tipp» fra trafikklyset får deg til å gå over fotgjengerovergangen. Disse små lydene dytter deg til å handle som du skal. «Pling», «swisj», «bwang-bwang», «bonk». Virkelighetens lydlandskap ligner mer og mer på dataspillenes.

Derfor er det kanskje ikke så rart at dataspill-lydskaper og komponist Martin Mathiesen Kvale, er spesielt fascinert av denne kakofonien.

– En ting jeg er veldig glad i er flytogets billettmaskin, sier han mens han går inn den lille vest-inngangen til Nationaltheatret stasjon, den underjordiske T-bane- og togstasjonen ved Solli plass i Oslo. Han er en beskjegget mann i starten av 30-årene, med en håndholdt lydopptager ikledd en grå beskyttelsessokk over mikrofonen, en slags rufsete hånddukke Kvale snuser rundt med når han leter etter lyd til dataspillene han jobber med.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse