00:00 - 14. desember 2018

En kropp i verden

Den palestinske kunstneren Jumana Manna lager kunst av frø som reiser fra Aleppo til Svalbard og vaser inspirert av raske biler og store muskler. – Kunstnere er for redde for å ta offentlig standpunkt, mener hun. 

Kampklar: – Det er en falsk idé at du skal beskytte deg selv og bare gjøre ditt eget arbeid, sier den kritikerroste, palestinske skulptøren og filmskaperen Jumana Manna. Foto: George Voronov

Jumana Manna er knapt 31 år gammel, men har rukket å bli et navn på den internasjonale kunstscenen med en rekke filmer og skulpturelle arbeider. Hun har vokst opp i Jerusalem, men tok deler av utdanningen sin ved kunstakademiet i Oslo, og snakker og leser flytende norsk.

Utstillingen A Small Big Thing, som består av en film og en rekke skulpturinstallasjoner, kan nå sees på Henie Onstad Kunstsenter. Den har fått eksepsjonelt god mottagelse av anmeldere. Kanskje skyldes det at arbeidene til Manna kan forstås på mange nivåer. Som betrakter kan du velge å se filmene hennes som fortellinger, eller du kan la dem ta deg med inn i en omfattende undersøkelse av problemstillinger som ofte handler om kulturelle forflytninger, uavhengig av grenser. I møte med Mannas kunst blir man oppmerksom på seg selv og sin egen lesning av kunst, og hvordan vi ofte betrakter gjennom brilleglass av sementerte holdninger og fordommer.

Manna vokste opp i den palestinske delen av Jerusalem, men er født i USA.

Annonse