10:33 - 26. desember 2018

Den beste arkitekturnyheten i 2018 var ansettelsen av ny riksantikvar, skriver Gaute Brochmann

Årets beste arkitekturnyhet var den nye riksantikvaren, skriver Gaute Brochmann.

Et utmerket valg: Hanna Geiran, ny riksantivar. Her i 2015. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix.

Han koste seg nok godt, Kjetil Rolness, da han i Dagbladet 8. september æreskjelte avtroppende riksantikvar Jørn Holme «som skapte frustrasjon og fortvilelse hos de fleste rundt seg». Samtidig harselerte han fritt med utlysningen etter arvtageren til en «stilling som riksantikvar hos Riksantikvaren». Utlysningsteksten inneholdt mange ønsker om lederkompetanse, men få faglige spesifikasjoner.

En måned senere tok Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås Holme i forsvar i Aftenposten, og konkluderte med at «alt tyder på at Riksantikvaren vil bli meget kraftig svekket». Det han sikter til er ikke bare Holmes avgang, men at det i mars i år kom et høringsnotat fra Klima- og miljødepartementet, der flere av Riksantikvarens oppgaver foreslås overført til de nye fylkeskommunene i 2020. Hvilket Åmås mener kan «føre til mange stygge lokale hestehandler – og maktbruk uten hensyn til nasjonale verneinteresser».

Det er altså irritasjon å spore hos herrene Rolness og Åmås. Det er det ikke sikkert at det er noen grunn til. For det første førte den latterliggjorte utlysningsteksten til at den best tenkelige kandidaten søkte og fikk jobben. I motsetning til forgjengeren, som var jurist med bakgrunn i sikkerhetspolitiet, kommer Hanna Geiran til stillingen via internt opprykk fra posten som avdelingsleder for kulturminneavdelingen. Geiran er arkitekt, faglig bunnsolid og brennende engasjert, og fremstår som et utmerket valg.

Annonse