Annonse
00:05 - 07. desember 2018

Da kulturrelativisme var dannelse

Antropologer blir misforstått. Det er deres egen skyld, mener Thorgeir Kolshus. 

SOSANT1000: Palmer, kokosnøtter og gaveutveksling på Ny-Guinea utgjør parodien på antropologien. Thorgeir Kolshus mener antropologene må bli flinkere til å rydde opp i misforståelser. Foto: Severin Worm-Petersen / Norsk Teknisk Museum
Annonse

I Norge var 1990-tallet sosialantropologiens store gullalder. Som kjent trenger alle gullaldere renhet, og reneste av alt var den gangen ordet kulturrelativisme.

– Det var et gladord, litt heliumsaktig, nesten. For oss som har vokst opp i atomskyggen, kom det fra gleden og lettelsen over at den trusselen var borte. Prosjekt overlevelse var ferdig. Nå kunne vi bruke den intellektuelle energien til å forstå resten av verden. Der kom kulturrelativismen inn, sier Thorgeir Kolshus, leder for Seksjon for mangfoldsstudier på Oslomet og førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

K-ordet ble urent. Kolshus har publisert artikkelen «Fra grobunn til stengrunn», som tar for seg fagets utvikling de siste tiårene. 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse