Annonse
00:00 - 09. november 2018

Vidunderlige nye verden

Den norske elektronikapioneren Knut Wiggen stirret inn i spåkulen, formet som et ni meter langt teknologisk monster.

Komponist og studioleder: Knut Wiggen var arkitekten bak Elektronmusikkstudion i Stockholm, verdens første studio med datastyrt klangsystem og digitale innspillingsmuligheter. Her er han fotografert «med ett rullband», som Nyhetsbyrån presist beskrev det, 20. juli 1966. Foto: Lennart Nygren / SVD /TT /NTB scanpix
Annonse

«Jag söker efter kärlek, men finner den ej», synger lydtekniker Hans Edler på sin snodige popplate Elektron Kukéso fra 1971. Spilt inn i det offentlig støttede EMS (Elektronmusikkstudion) mens Stockholm sov, er albumet fremdeles kuriøs lytting fra en tid da elektronisk musikk var som science fiction å regne. Den ble ingen hit, den floppade, men som med mye annet musikalsk nybrottsarbeid kom kjærligheten, i form av kult-status, noen tiår senere. Elektron Kukéso står igjen som en av Skandinavias første, hel-elektroniske pop-album.

Hva Edlers sjef ved EMS, den norske komponisten Knut Wiggen (1927-2016), syntes om at hans ansatte benyttet den spesialbygde, ni meter lange studiokonsollen for å lage pop på nattestid kan man jo bare tenke seg. Wiggen er i disse dager aktuell igjen med utgivelsen Electronic Works 1972-75 som byr på de overlevende arbeidene hans fra 1970-tallet på vinyl. Og leser man omslagsteksten skrevet av komponist og forsker Jøran Rudi, skulle man tro at Edlers eksperimenter passet rett inn i Wiggens tanker om den elektroniske musikken som både et politisk, teknisk og psykologisk prosjekt.

Wiggen var (ganske så klarsynt) overbevist om at fremtiden lå i den elektroniske musikken. At elektroniske redskaper ville gjøre det mulig for hvem som helst å lage musikk uten konvensjonell utdannelse, og at en ny, massemedial tidsalder ville behøve en ny type musikk. Den historiske kunstmusikken var kommet til en ende, mente Wiggen. En ny verden med økte krav til deltagelse i kulturen vokste frem, der ny teknologi ville være et avgjørende element mot fremmedgjøring.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse