00:00 - 30. november 2018

Teknologisk drømmeri

De teknologiske virkemidlene løfter Knut Hamsuns Pan ut av teaterrommet og tilbake i tid til 1800-tallets skoger i Nordland.

Drømmestemning: Estetikken er stilisert og lekker, og det samme er scenografiens eneste element: en gigantisk dumpehuske. Pressefoto: Stig Håvard Dirdal / Rogaland Teater

I Knut Hamsuns Pan vender løytnant Thomas Glahn ryggen til bylivet for å leve i ett med naturen. Han er 28 år gammel og søker en større mening med livet enn det offiseruniformen gir ham. Pan er skrevet i 1894, og handlingen foregår på midten av 1800-tallet, men tekstens lyriske stil og jeg-fortellerens inntrengende psykologi er Hamsun-varemerker som ikke går ut på dato. På Rogaland Teater utspiller handlingen seg i spennet mellom datidens kostymer og nåtidens audiovisuelle virkemidler, og publikum ledsages inn i Glahns mørke menneskenatur og skogens vakre.

Tørr taler. Prosjektet hans, å være jeger og leve med hunden sin Æsop, går ikke helt som planlagt. Naturen gir Glahn glede, men den har også utrustet ham med sterke drifter. Mennesker trenger andre mennesker, også den sosialt usikre Glahn, og før han – og publikum – vet ordet av det, står Edvarda (Ragnhild Arnestad Mønness) der og komplimenterer den fine hunden hans. Slik kryssklippes teksten på scenen: Glahn hopper inn og ut av å fortelle oss hva han opplevde og å faktisk oppleve det. Hadde det ikke vært for at den indre monologen hans er både følelsesladet og sammensatt, kunne kombinasjonen blitt for mye av det gode. Men Glahn skal vise seg å være like ustabil som kokende melk – særlig når det kommer til kvinnene Edvarda og Eva (Helga Guren).

Mennesket og naturen. Om ikke natur får Glahns melk til å koke over, så er hans tilbedelse av den panteistisk. «Og noen ganger ser jeg på gresset, og gresset ser kanskje på meg igjen. Hva vet vi?» spør han. Sitatet er komisk, men med vår tids klimakrise fargelegges ordene av et alvor som ikke var der da Hamsun skrev det. Glahns relasjon til gresset er et ideal å følge. For et menneske som har øyekontakt med et gresstrå, flyr neppe til London for en helg med eksklusiv julegaveshopping.

Annonse