11:26 - 17. november 2018

Stan Lee gikk fra å skape tegneseriefigurer til å bli en selv, skriver Aksel Kielland.

Stan Lee gikk fra å skape tegneseriefigurer til å bli en selv, skriver Aksel Kielland.

Serienestor: Stan Lee  (1922-2018) skrev sin første publiserte tegneserie i 1941. Her på premieren av Marvels Ant Man i Hollywood, California i 2005. Foto: Kevin Winter/Getty Images

Mandag 12. november døde den amerikanske forfatteren, redaktøren, forleggeren og filmprodusenten Stan Lee, 95 år gammel. Lee ble født Stanley Martin Lieber i New York by i 1922, og i løpet av sin snaut 80 år lange karriere i underholdningsbransjen rakk han å revitalisere den amerikanske tegneserieindustrien og skape en rekke av vår tids mest berømte superhelter.

Lee skrev sin første publiserte tegneserie i 1941, for forlaget som på den tiden het Timely Comics. Deretter fulgte to tiår med eksperimenter med ulike figurer og sjangre for selskapet som byttet navn til Atlas og deretter Marvel Comics, før forlegger Martin Goodman i 1961 ga ham i oppdrag å skape en ny superheltserie for en ny æra. Resultatet ble bestselgeren The Fantastic Four, og senere fulgte blant annet The Amazing Spider-Man, The Incredible Hulk, The X-Men, The Avengers, Daredevil, Doctor Strange og Iron Man.

I motsetning til tidligere superhelter, var disse figurene mennesker med gjenkjennelige problemer og nevroser. Fantastic Four var en kranglevoren kjernefamilie, Spider-Man en usikker tenåring, Hulk en mann ute av stand til å kontrollere sitt eget sinne, og X-Men et konsept som kunne tjene som metafor for nær sagt hva slags minoritetsproblematikk som helst. Denne nye tilnærmingen til superheltsjangeren var en umiddelbar suksess, og i rollen som manusforfatter og sjefredaktør la Lee i løpet av 60-tallet grunnlaget for det som skulle bli et av vår tids mest omfangsrike og innbringende fiksjonsunivers.

Annonse