Annonse
00:00 - 23. november 2018

Sebraen som løsning

To amerikanske filmer bruker etniske språkforskjeller for å vise frem samfunnets iboende rasisme.

Samtidssurrealisme: Cash (Lakeith Stanfield, til venstre) gjør suksess som telefonselger når han begynner å snakke «hvitt», men belønningen viser seg å være skremmende. Foto: Peter Prato / Annapurna Pictures
Annonse

«Så si meg, hvordan snakker svarte folk, nøyaktig?»

Det er politimannen Ron Stallworth (spilt av John David Washington) som spør sin overordnede om dette, i regissør Spike Lees siste film BlacKkKlansman. Han ønsker å drive med undercover-arbeid og har etablert kontakt med den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan, men hvordan infiltrerer man KKK som afroamerikaner?

Løsningen blir å sende en hvit kollega i de fysiske møtene, mens han selv skal ta seg av telefonsamtalene. Både med den lokale fløyen, og med den nasjonale lederen David Duke. Politisjefen er skeptisk, og sier at både Duke og de andre vil avsløre ham fordi « … du vet, øh, fordi … vel, på grunn av at du snakker sånn som svarte folk gjør».

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse