00:00 - 30. november 2018

Samtaler med Gazas rikeste mann

Et møte som aldri finner sted, er blitt en viktig og vakker installasjon om å forstå hverandre.

Installasjon: Helle Siljeholms Landscape Performances.

Det er lett å ta det meste for gitt, det er lett å tro at alt vi omgås av varer, goder og tjenester, er konstante tilbud. Det samme gjelder historiene som fortelles gjennom de mange digitale flatene, i aviser, tegneserier, i bøker og den slags: Det er sånn det er. Men det er lett å overse de helt nære, menneskelige historiene.

Stengte porter. I Helle Siljeholms utstilling på Akershus kunstsenter er det samtalen hun fører med en mann hun møtte på et kunstnerisk produksjonsopphold i den palestinske byen Ramallah på Vestbredden, som utgjør utstillingens kraftsentrum. Samtalen er hverken eksplisitt eller sensasjonell, den skildrer bare noe av dagliglivet til Gazas rikeste mann. For det var nettopp slik Siljeholm fikk Hashem Khozendar presentert noen år tidligere på et hotell i Ramallah. Planen var at hun skulle besøke ham for å bli vist rundt i Khozendars paradis, Gaza. Ikke slik mediene fremstiller det, men slik det er. 

Men Siljeholm kom seg aldri inn i Gaza – portene er stengt og forblir stengt. Dialogen dem imellom går heller over flere telefonsamtaler og blir presentert helt enkelt på en svart flatskjerm med undertekster. Telefonsamtalene kretser rundt det planlagte møtet som aldri finner sted, og åpner opp og levendegjør livets vanskeligheter på innsiden av et lukket samfunn.

Annonse