00:00 - 02. november 2018

Robyn har en mørk fortid som teit, skriver Askild Matre Aasarød.

Robyn har en mørk fortid som teit, skriver Askild Matre Aasarød.

«Fucking Åmål» står igjen som det kanskje sterkeste filmportrettet av oppvekst i Skandinavia. Skjermdump fra Fuckin Åmål (Lukas Moodysson, 1998)

Den 23. oktober var det nøyaktig tyve år siden premieren på filmen Fucking Åmål, Lukas Moodyssons rastløse og epokeskapende ungdomsfortelling om å vokse opp midt i ingensteds og drømme om at noe – hva som helst – skal hende. Samme uke kom Robyns etterlengtede nye solo-album, Honey. Det er slike sammentreff som får en til å tro at historien har en nøye gjennomtenkt dramaturgi.

På engelsk ble nemlig Fucking Åmål gitt den langt tammere tittelen Show Me Love, samme navn som singelen til den da ferske tenåringsstjernen Robyn.

Fucking Åmål står igjen som det kanskje sterkeste filmportrettet av oppvekst i Skandinavia, med sin fortelling om den ensomme 16-åringen Agnes som finner en uventet sjelefrende i skolens kuleste jente, Elin. Sammen danner de to et kjærlighetsforhold og vennskap, på jakt etter at noe skal skje i «fucking, jævla kuk-Åmål». Her ligger alt DNA-et vi kjenner fra for eksempel Skam ferdig dandert.

Annonse