Annonse
00:00 - 30. november 2018

Politiske meditasjoner

Jumana Manna behandler klimaspørsmål forsiktig og poetisk. Det kan være vakkert, men fremmer ikke endring.

Gravblomster: I Post Herbarium (2016) blir finérblomster i en vase, formet som hodet til misjonæren og botanikeren George E. Post, et gravmonument over både vekstene og 1800-tallets vitenskapelige optimisme. Pressefoto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter
Annonse

I dag er det knapt noen grenser for hvilke kompliserte former som kan laserskjæres ut av solide materialer. En 3D-skriver kan enkelt bygge noe som for et menneske ville ha vært nær sagt umulig. Dette tenker jeg på mens jeg står foran et arbeid av Jumana Manna på Henie Onstad. Det er et slags herbarium av finér, der slanke blomsterstilker og intrikate frøkapsler er skåret ut med millimeterpresisjon. De står i høye vaser på et bord, og i tillegg er selve treplatene blitt til kunstverk, dandert på veggen som relieffer.

Jumana Manna (født 1987) er palestinsk og oppvokst i Jerusalem, men har studert ved Kunsthøgskolen i Oslo. I dag er hun bosatt i Berlin, og arbeider helst med store installasjoner der historier fortelles i flere medier – film, skulptur, collage. Når en såpass fersk kunstner får stille ut alene på Henie Onstad forventer man noe helt spesielt. Temaene kretser da også om aktuelle problemstillinger som økologi og postkolonialisme, og presenteres på måter som er estetisk tiltrekkende. Utstillingstittelen A Small Big Thing henspiller på spenningen mellom lite og stort, ikke bare fysisk, men når det gjelder makt og hierarkier.

Resirkulering. På tross av flere gedigne skulpturer, trekkes blikket mot noen mer beskjedne collagearbeider, med glorete farger fra etikettene på vaskemiddelflasker. Papiret er klippet opp til bitte små mosaikkbiter, og puslet sammen til komplekse motiver. Et furukledd fjell troner over fiolette åkrer med lavendel, klarblått hav flyter rundt et isfjell, og på en rutete duk står en barokt overdådig blomsterbukett. Det er en ironisk finte til verdens kitschmalerier – mindre basert på natur enn på drømmer og fantasi.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse