10:55 - 11. november 2018

Når ble det ble så fælt å gå på kino, spør Aksel Kielland.

Når ble det ble så fælt å gå på kino, spør Aksel Kielland.

Da kino var stas: Folk pleide å elske å gå på kino, pene i tøyet og klare for nærkontakt med Hollywoods halvguder. Her fra Saga kino i 1951. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum

Forrige helg åpnet Vega Scene i Hausmannskvartalet i Oslo. Det nyeste tilskuddet til hovedstadens kulturliv rommer både snackbar og en ny teaterscene, men helt siden prosjektet først ble kunngjort i 2013, er det blitt omtalt som Norges første alternative kinohus. I en tid hvor de små og mellomstore filmene for alvor er i ferd med å marginaliseres av blockbusterne, skal Vega bli en arena hvor de kunstneriske ambisjonene regjerer og hvor film blir behandlet som kunst.

Åpningen var lagt til Den store kinodagen, den årlige kampanjedagen da landets kinoer selger billetter til halv pris og hvor nordmenns begeistring for å se film på kino når sitt høydepunkt. Samme helg arrangerte Norsk Filmklubbforbund filmfaglig seminar på Cinemateket, med forelesninger av de internasjonalt anerkjente filmkritikerne B. Ruby Rich og Chris Berry, og på Odeon kino på Storo gikk den første utgaven av den norsk-kinesiske filmfestivalen KiNo av stabelen.

Med andre ord ser man nå for alvor tegn til at norsk film er i ferd med å innse at en aktiv og levende formidling gagner både filmen og kinoen som kulturarena. Og det skjer ikke et sekund for tidlig. På grunn av det offentlige kinomonopolet har norsk kinodrift historisk sett vært standardisert og fristilt fra konkurranse, med det resultat at alle stort sett har formidlet film på samme måte – hvilket vil si annonser i lokalavisene, plakater i montre utenfor kinoen, og sporadiske innledninger til filmer kinosjefen har et spesielt sterkt forhold til.

Annonse