12:00 - 05. november 2018

Musikkvideo ryster Thailand

Rapvideo har utløst en bølge av kritikk mot militærjuntaen og regjeringen i Thailand.

Da Rap Against Dictatorship (RAD), slapp låten «Phrateet goo mii» på iTunes tidligere i oktober vakte det lite oppmerksomhet, men så eksploderte det i sosiale medier. Foto: Skjermbillede fra musikkvideoen

Rap og hiphop har vanligvis ikke veldig bred appell i Thailand, men for to uker siden publiserte et thailandske rap-kollektiv en musikkvideo på Youtube som snart skulle spre seg som ild i tørt gress i sosiale medier og tvinge frem både offentlig debatt om ytringsfrihet og regimekritikk.

Videoen i svart-hvitt er gjort i én tagning. En enkel beat pumper. Én etter én jager ti rappere kamera rundt i ring, stirrer rett i kameralinsen og deler ut serier av verbale knyttnever. Mot militærjuntaen og regjeringen, mot korrupsjon og vold, mot mangel på demokrati og mot mangel på likhet for loven.

Rap mot diktatur. Låtens tittel og refreng «Phrateet goo mii» betyr direkte oversatt «landet mitt har..» Og artistene ramser opp alt de misliker med dagens Thailand. Her får militærjuntaen unngjelde. Det refereres til industrilederen som tidligere i år ble arrestert for tyvjakt på truede dyrearter i Thung Yai Naresuan nasjonalpark. Generalen som samler på armbåndsur til flere titalls tusen dollar. Offentlige tjenestemenn som får bygget luksusvillaer på statens bekostning midt i en nasjonalpark. Underslag av skattepenger, mangel på ytringsfrihet, politibrutalitet. Rike og mektige som ikke stilles til ansvar for kriminaliteten de begår. Saker som har engasjert og preget nyheter og sosiale medier det siste året.

Annonse