00:00 - 16. november 2018

«Marco Polos» død og oppstandelse

Norges ufullendte sciencefictionstorverk vekkes fra kryo-søvnen. Tor Åge Bringsværd håper NRK vil filmatisere det.

Ufullendt: Norges første science-fiction-serie, 'Blindpassasjer', ble en suksess. Men oppfølgeren ble aldri spilt inn. Nå har Nasjonalbiblioteket oppført første akt fra 'Av støv er du kommet', og i tillegg rekonstruert interiøret fra romskippet «Marco Polo». Her Ola B. Johannessen, Bjørn Floberg, Marit Østbye, Henny Moan og Trini Lund fra innspillingen av 'Blindpassasjer'. Foto: John Myhre / Aftenposten

– Det Jon og jeg var opptatt av, var først og fremst spørsmålet: hva er et menneske?

Det er Tor Åge Bringsværd som taler, via avansert digital teknologi – datapakker som suser gjennom ledninger under jorden og havet, og kanskje til og med opp i verdensrommet et øyeblikk, svinger innom satellittene før ordene når sitt mål. Med andre ord: Fabellitteraturforfatteren sender et e-postsvar til Morgenbladet fra Lanzarote.

Sammen med sin nå avdøde skrivepartner Jon Bing får Bringsværd ofte æren for å ha skapt moderne norsk science fiction. Men deres største prosjekt forble ufullendt: Oppfølgeren til den legendariske tv-serien Blindpassasjer, NRKs storsuksess om romskipet Marco Polo og et fremmed vesen som har sneket seg om bord. Torsdag ble første akt av det tapte storverket Av støv er du kommet, oppført på Nasjonalbiblioteket som en del av Fantastiske fremtider, bibliotekets utstilling og foredragsserie om science fiction. Der får man igjen følge mannskapet på Marco Polo. Denne gang på vei til den mystiske planeten Hubro.

Annonse