Annonse
00:00 - 02. november 2018

Kunstpris for detektiver

Årets Turnerpris er dønn seriøs, og godt er det.

Ufrivillig eksil: Tripoli Cancelled er inspirert av episode der kunstnerens far satt fast på flyplassen i Athen i ni dager fordi han hadde mistet passet på vei til Libya. Løsningen ble å deportere ham hjem til Bangladesh.
Annonse

Ved morgengry 18. januar 2017 rykket israelske politistyrker inn i beduinlandsbyen Umm al-Hiran i Negev-ørkenen. To mennesker døde, en politimann og en av byens innbyggere. Den offisielle versjonen er at politiet drepte en terrorist i selvforsvar. Den fortellingen prøver Forensic Architecture – en gruppe av arkitekter, datafolk, jurister og flere andre – å motbevise i sitt bidrag til årets Turnerpris-utstilling i London.

Turnerprisen, som første gang ble delt ut i 1984, er trolig verdens mest omtalte kunstpris. Det skyldes til dels at britiske aviser har en sterk tradisjon for frådende journalistikk av typen «skal dette liksom være kunst!?!?», men vel så mye skyldes det at kandidatene ofte er interessante, rett og slett.

Oppdrag gransking. I år er det ingen tabloidvennlige uoppredde senger (som Tracey Emin ble nominert for i 1999) eller lys som går av og på (som Martin Creed vant med i 2001). Forensic Architecture er derimot trolig den første kandidaten til en kunstpris noe sted som stiller med verk i kategorien «etterforskning». Men også de tre andre nominerte presenteres med nøkkelord som undersøkelser, research og dokumentasjon. Felles er at de utforsker muligheten for å opprettholde menneskelig verdighet i umulige situasjoner.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse