00:00 - 09. november 2018

Klær skaper Volk

Andre verdenskrig-fabelen Kapteinen gjør nazismen mystisk og ukomplisert igjen. Det er underholdende og engasjerende, men ikke spesielt lærerikt.

Kledelig: En ung tysk desertør finner en kapteinsuniform på slutten av andre verdenskrig og glir inn i rollen som sadistisk offiser. Litt for ivrig. Foto: Julia M. Müller / Manymore Films

En ung tysk desertør er på flukt gjennom et øde landskap. Vi befinner oss vest i Tyskland, nær grensen mot Nederland. Året er 1945, og det er to uker igjen av andre verdenskrig. Vi får aldri vite under hvilke omstendigheter han kom bort fra sine medsoldater, ei heller får vi noen innsikt i bakgrunnen hans. Det eneste vi vet er at han er på flukt fra sine egne når han oppdager en forlatt tjenestebil og finner en kapteinsuniform som passer ham som hånd i hanske.

Så snart han har iført seg det nye antrekket glir den unge mannen inn i rollen som sadistisk offiser, og på kort tid rekrutterer han et kompani av bortkomne soldater som han organiserer i en provisorisk militærenhet på fiktivt oppdrag for Der Führer. Uniformen gir den falske kapteinen autoritet, men frykten for å bli gjennomskuet slipper aldri taket, og for å overbevise sine landsmenn om at han er den han gir seg ut for å være, både utfører og beordrer han henrettelser av andre desertører over en lav sko.

Sann historie. Kapteinen bygger på virkelige hendelser. Den 19 år gamle hovedpersonen Willi Herold er en historisk skikkelse, som sammen med sine menn anslås å være ansvarlig for 125 henrettelser bak de tyske frontlinjene. Likevel fremstår filmen først og fremst som en fabel om maktens korrumperende innflytelse. Det er ikke Willi som finner kapteinsuniformen, men den som finner ham. Den har ligget og ventet på den desperate desertøren, og når han tar den på seg, har han ikke noe annet valg enn å adlyde dens demoniske vilje.

Annonse