Annonse
00:00 - 30. november 2018

Jesus (og rocken) lever!

Hilma Nikolaisens andre album er smittende i sin religiøse hengivenhet til rockemusikken. 

Solid andrealbum: Hilma Nikolaisen – her på Blå i Oslo – avslører en ulastelig tro på musikkens helbredende kraft.
Annonse

Fra sport til pliktøvelse til uutholdelig pinsel: Å lese om rockens død har de siste årene minnet mest om en konkurranse i å være kulturelt «på ballen». Om å gjøre å ikke være sistemann fra en fest der knekken har satt inn, stuebordet gjenspeiler festdeltagernes grisete uvaner og oppryddingen truer med morgenlyset. Et opplest og vedtatt dødsbo som ikke lenger makter å reflektere vår nye tid. Det enkleste er selvsagt å rømme skuten og la den synke med mann og mus.

Men like sikkert som at Tuborg-slantene snart vil huse muggsporer, er det at rocken ikke er ferdig. Beviset ligger i dens rastløse og meningsløse energi og dens autodidakte natur. Muligens er skoleflinke stesøsken som pop og jazz mer kompatible med tidens ånd, med prestasjonspress og kjønnsløst jag etter tekniske ferdigheter. Men magien i (god) rockemusikk ligger i dens antisosiale natur, dens opprør og demoner. Ja, i dens spiritualitet! Som et sitat av kunstneren Håkon Bleken som dukket opp i sosiale medier nylig: «En kunstner uten demoner er en formgivningslærer.»

Herre min hatt. «Lord, can you hear me when I call?» sang Jason Pierce på Spacemen 3-albumet Playing with Fire fra 1989. Han hørtes ut som en gammel bluesmann fra verdens begynnelse, sittende nederst i en brønn av dopmisbruk og emosjonelle problemer. Stirrende opp mot det lille lyshullet høyt over ham, som et ekko av Lou Reeds «Jesus» fra Velvet Undergrounds selvtitulerte tredjeplate (1969), var det et rop om hjelp fra rock‘n’rollens dypeste gruvesjakt. Nei, Jesus er ingen fremmed figur i rockehistorien.

Annonse