00:00 - 16. november 2018

Det er tomheten som teller

Med forestilte objekter setter Leonard Rickhard fingeren på det meningsløse ved tingenes tilstand.

Leonard Rickhard: «Natt med nymåne». Foto: Thomas Tveter / Kunstnerforbundet

I 2005 kåret Morgenbladet Leonard Rickhards maleri Trett modellflybygger (1985) til et av de tolv viktigste norske kunstverkene etter Edvard Munchs død. 

Selv tilhører jeg nok en minoritet som aldri er blitt skikkelig grepet av kunsten hans. Den er fin, men jeg blir aldri ordentlig engasjert, skjønner ikke hva jeg skal skjønne utover det umiddelbare og konstruerte i bildene. Men med utstillingen som nå rommer første etasje av Kunstnerforbundet, opplever jeg sider jeg tidligere overså. Kanskje passer de bedre i tiden nå, når det er umulig ikke å tenke på vårt ødeleggende nærvær på kloden.

Som et barn. Utvalget er omfattende og spenner fra små innrammede papirarbeider til monumentale oljemalerier. Rickhard leker svært seriøst med elementære og fysiske former i hverdagslivet. Former som finnes overalt, bare at disse er fra hodet. Han maner frem abstrakte gjenskinn og visjoner som et superbegavet barn, med undringen og iveren intakt. 

Annonse