Annonse
00:00 - 30. november 2018

«De var mennesker, som oss»

Kunstner Victor Lind forsvarer nordmennene som Marte Michelet kritiserer for å være drevet av profitt da de hjalp jøder å flykte i 1942.

Et fint sted: Victor Lind var pådriver for minneparken som åpnet i Oslo i 2013, viet nordmenn som hjalp jødene med å flykte i 1942.
Annonse

«Hvis det var noen i Norge som hjalp jødene, så var det dem», sier kunstner Victor Lind. Han var primus motor for minneparken som åpnet i Hekkveien ved Carl Berners plass i Oslo i 2013, laget i samarbeid med arkitektkontoret Snøhetta. Parken nevnes i Marte Michelets omdiskuterte bok Hva visste hjemmefronten?. Lind ville lage parken for å minnes nordmennene som hjalp jøder å flykte over grensen til Sverige i 1942, da tyskernes jødeaksjon var kommet til Norge.

Mange av disse nordmennene var drevet av profitt, mer enn av ønsket om å hjelpe, mener Michelet. I boken går hun til angrep på heltefortellingene om Carl Fredriksens Transport, den største flyktningtransporten under krigen. «Dessverre viser det seg at Carl Fredriksens Transport hadde skyggesider. Disse skyggesidene har blitt systematisk sminket bort av en patriotisk historieskriving på jakt etter en redningsinnsats for jødene som nasjonen kunne være stolt av», skriver Michelet.

– Jeg vet ikke hvor klokt det var av Marte å bruke akkurat Alf Pettersen og Reidar Larsen og Rolf Syversen som skyteskive, sier Lind om tre av personene som Michelet kritiserer.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse