Annonse
00:00 - 30. november 2018

De nye veganerne

Oslo har lenge savnet et uavhengig hus for smal film og scenekunst. Men plassert akkurat i Hauskvartalet virker Vega scene som mer av det vi allerede hadde.

Nedstrippet: Estetikken i Oslos nye kulturhus er villet spartansk i en slik grad at assosiasjonene går i retning messehall.
Annonse

I mange år var Hauskvartalet på Fredensborg et ensomt prov på at et annet Oslo enn glatte fjordbyplaner og generiske OBOS-utbygginger var mulig. Med utgangspunkt i en husokkupasjon i 1999 utviklet Hausmania seg som uformell kulturinstitusjon, og publikum stiftet kjennskap med virksomheter som galleri Podium og Grusomhetens teater. Bygningene var først eid av Statsbygg, men ble overtatt av Oslo kommune i 2004, med en ambisjon om å videreføre og formalisere bruken av kvartalet på brukernes premisser.

Dermed fikk det etter hvert en reguleringsplan med status som «byøkologisk kulturkvartal», og i årene 2013 til 2016 utviklet en beboergruppe sammen med Eriksen + Skajaa arkitekter et kollektivt leilighetsbygg med tilhørende konsept for kvartalet. Stor var derfor bestyrtelsen da Oslo kommune allikevel valgte å selge hele stasen til det kommersielle eiendomsselskapet Urbanium, som kom rett fra Sørenga-utbyggingen og tilsynelatende sto for alt Hausmania hadde forsøkt å distansere seg fra.

Velkommen til Vega. Nye Vega scene er det første håndfaste resultatet av denne avtalen, siden det å realisere et kulturbygg på tomten mellom Hausmania og Elvebakken videregående skole var et premiss kommunen satte for at Urbanium skulle få bygge leiligheter i kvartalet. Dermed kunne Arthaus filmdistribusjon, Film fra Sør og Vega teater i november flytte inn i nye lokaler, på Vegas egne nettsider beskrevet som «Oslos første art-cinema med full drift». Og med sine tre saler blir dette utvilsomt et solid supplement til kinoen på Kunstnernes Hus og Cinemateket, så vel som til Black Box Teater. Samtidig er det like naturlig å trekke inn Sentralen («kultur- og innovasjonshus») eller Kulturhuset («bar, kafé, eventspace, utested, spill») som referanser, siden et kulturbygg av 2018 helst skal være noe langt mer enn summen av de isolerte funksjonene.

Les også: – En bukken og havresekken-problematikk.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse