Annonse
00:00 - 02. november 2018

Danse for seg selv

Robyn er ensomhetens forsanger. Mer enn noen gang.

Tilbake med «slå opp-plate»: Etter åtte år, og en god del opplevelser av tap og mørke, er Robyn ute med nytt album. Her i studio i Stockholm tidligere i år. Foto: Ana Cuba / The New York Times / NTB scanpix
Annonse

Stor overraskelse: FM-båndet overlevde DAB-okalypsen og har faktisk fått en aldri så liten revitalisering! Som å lytte til spøkelsene på en russisk spionfrekvens dukker de merkeligste lyder opp, hjulpet frem av det lille plasthjulet på min nyanskaffede kompakt-løsning fra cirka 1995 (ikke spør). Fra Laurie Anderson-spesial på RadiOrakel til Jørgen Slips’ godmodige pludder om Smokies «Needles and Pins». På FM-båndet kommer de støvete perlene på rekke og rad nå, en alternativ verden av frekvenser for oss som er alene der ute i natten.

Omtrent samtidig som min nye, lille bad boy i koreansk hardplast ble laget, slapp svenske Robyn sin første plate, Robyn is Here. Så enestående talentfull at man måtte gjemme bort alle eventuelle fordommer mot svensk musikkindustri eller begrepet euro-pop. Så tydelig, så klar, så sjarmerende kul. Selve malen på hvordan popmusikk ble hørende ut resten av tiåret, gjennom produsenter som Max Martin, Denniz Pop og Christian Falk.

Tårer i øynene. Det var ikke engang originalen som sivet gjennom frekvensene en nylig kveld. Det var en nedstrippet versjon av singelen «Dancing on My Own» fra 2010, fremført av en av disse «gode» stemmene som avles frem ukentlig gjennom vasne tv-konkurranser. Calum Scotts versjon er så vár og dyptfølt at det grenser til det parodiske, men gjør nå i hvert fall ære på teksten. Robyns versjon er Abbas «Dancing Queen» i møte med Lukas Moodyssons film Fucking Åmål. Dansegulvet på fritidsklubben som møter Ultravox’ «Dancing with Tears in my Eyes». Scotts utgave gir, på nedstrippet vis, et nytt innblikk i låtens universelle kvaliteter. Om ensomhet, ønsket om å bli sett og søkk i magen.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse