Annonse
00:00 - 05. oktober 2018

– Vi må passe på demokratiet

Politiet anholdt fotojournalisten Martin Lehmann mens han tok bilder av flyktninger på motorveien. Det var ulovlig, mener dansk lagmannsrett. 

Endte i dansk rettssystem: Fotojournalisten Martin Lehmann ble arrestert i september 2015. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / NTB Scanpix
Annonse

«Det skulle tatt tre minutter for politiet å innrømme at de hadde gjort en feil. Det tok tre år, sier den danske fotojournalisten Martin Lehmann. 

Denne uken falt dommen i en sak som omtales som en av de viktigste sakene om pressefrihet i Danmark. For tre år siden sto Lehmann ved en motorvei i Sønderjylland. Langs veien gikk rundt tre hundre flyktninger, på vei mot Sverige. Da pressen fikk beskjed av politiet om å fjerne seg, nektet Lehmann å følge politiets ordre. Dermed ble han tiltalt for å forstyrre den offentlige orden.

– Politiet valgte å fjerne pressen fra en historisk begivenhet, sier Lehmann, og presiserer at rettssakene som har fulgt, ikke har handlet om ham, men om viktigheten av å beskytte pressens rett til å rapportere om det som skjer i verden. 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse