00:00 - 12. oktober 2018

Velsignet utstilling

Royal Academy går nye veier for å vise kunst fra koloniene.

Åpnet med seremoniell parade: Oseania-utstilling på Royal Academy i London. Foto: Ana Cross / REX / Shutterstock / NTB scanpix

Verdens største samling av tyvgods befinner seg antagelig i London og heter British Museum. Store deler av museets rundt åtte millioner kulturelle gjenstander er samlet inn i løpet av britenes kolonialisme, mange av dem regelrett stjålet fra sine opprinnelige samfunn og utstilt som døde ting i ny kontekst – uten sin tradisjonelle, ofte religiøse betydning. Hva bør man gjøre med disse gjenstandene nå? En utstilling på Royal Academy of Arts i samme by prøver nå å finne en ny måte å vise dem frem på. 

Utstillingen inneholder rundt 200 kunstverk og objekter fra Oseania, og strekker seg over 500 år, til vår tid. Den redegjør nøye for objektenes opphav, anskaffelse og kulturelle betydning, og ble åpnet i slutten av september med en seremoniell parade av folk fra New Zealand, Fiji, Tahiti, Papua Ny-Guinea og Kongedømmet Tonga, langs hovedgaten Piccadilly. Flere av gjenstandene er blitt velsignet på tradisjonelt vis av stammeledere før de ble utstilt, og vises ved siden av regional samtidskunst som blant annet omhandler brutaliteten i britenes imperialisme. Utstillingen kan ses i London frem til 10. desember før den drar videre til Musée du quai Branly – Jacques Chirac i Paris, og det er gratis adgang med pass fra New Zealand eller stillehavsøyene.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse