Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Vårt Egypt

 Napoleon okkuperte kanskje Egypt, men det var egypterne som invaderte Vesten med kulturen sin, ifølge ny utstilling på Kulturhistorisk museum.

Dokumentert: Da Napoleon Bonaparte erobret Egypt i 1798, hadde han med seg en hær av kunstnere og ingeniører. 936 tegninger ble samlet i det monumentale bokverket Description de l’Égypte. Foto: Description de l'Egypte
Annonse

Hvorfor går vi egentlig på historisk museum? For å lære noe om historien, selvsagt. Men også for å lære noe av den – et delmål vi som publikum ofte må forfølge litt på egen hånd. Vi ser for eksempel et vikingskip, men må selv trekke linjene fra dragehode og sammenklinkede jernnagler til vår tid og Norges plass i historien som gammel sjøfartsnasjon og ung kulturnasjon. Og så videre.

I Egypt i bevegelse, som nå stilles ut i 3. etasje på Naturhistorisk museum i Oslo, er dette snudd litt på hodet: Den egyptiske historien ligger der i bakgrunnen. Men det utstillingen egentlig handler om, er hvordan eldgammel nordafrikansk kunst, håndverk og arkitektur ble ført inn i vår samtid og gjort til en naturlig del av den vesteuropeiske kulturkanonen.

Napoleon med sin hær. I 1798 invaderte franske styrker Egypt. Men det var ikke bare soldater i Napoleons arme. Med seg hadde han også ingeniører og kunstnere, oppflasket i opplysningstiden og bevæpnet med en glupsk appetitt på ideene og uttrykkene fra denne sivilisasjonens vugge. Og det er deres Egypt, altså Egypt sett gjennom Vestens øyne, vi får servert i denne utstillingen. Noe som helt konkret innebærer at en egyptisk-inspirert filmrekvisitt fra De ti bud (1923) som har ligget begravet i ørkensanden i California i ti år, stilles ut med samme prominens som om det var den egyptiske originalen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse