00:00 - 05. oktober 2018

– Umoralsk! Fantastisk!

Forfatter, fotograf og kunsthistoriker Teju Cole ser mye dobbeltmoral i Norge. Men hvordan skal man forholde seg til historiene som fortelles i bildene på Nasjonalgalleriet?

En moderne oversettelse: Teju Cole fotograferer detaljer fra Auguste Renoirs «pinup» på Nasjonalgalleriet i Oslo. Oljemalingen oversettes til tusenvis av digitale piksler, og et bilde Cole sier kan få folk til å gråte.

Teju Cole er ikke kommet langt inn på Nasjonalgalleriet før han bevitner det første bildet av det han senere under rundturen i museet vil kalle den «insisterende og blinkende hvitheten» han opplever på så mange slike steder: Christian Kroghs maleri av en mann kledd i gult, på vei for å kolonisere Vinland.

– Er det Leiv Eiriksson, spør Cole.

I likhet med Eiriksson, er den nigeriansk-amerikanske forfatteren og fotografen Teju Cole en reisende. Siden debutromanen Åpen by utkom på engelsk i 2011, har han i lange perioder befunnet seg alle andre steder enn hjemme. Reisene har manifestert seg i fotografier og korte tekster fra tyve land, som ble publisert i fotoboken Blind Spot i fjor. Den siste tiden har han vært i Norge, hvor han over en to ukers periode har sett på nordmenn fra utsiden. Nå ser han på oss gjennom kunsten, og de gullinnrammede bildene som speiler hvem vi har vært, men også hvordan Norge ser seg selv i dag.

Annonse