00:00 - 05. oktober 2018

Å tukle med skaperverket

Under en overfladisk nerd-blir-kjekkas-forestilling gjemmer det seg aktuelle moralfilosofiske spørsmål.

Midt i debatten: Neil Labutes Tingenes tilstand skal vises for 6000 elever på turné med Den kulturelle skolesekken. Den tar opp interessante moralfilosofiske spørsmål om kunst og kroppspress. Foto: Jacob Buchard / Kilden

Hvor går den moralske grensen for et kunstprosjekt? Kan en menneskekropp kalles et kunstverk? «Moralisme har ingen plass i et kunstgalleri,» står det på veggen i teaterrommet på Kilden i Kristiansand, som for øyeblikket er utformet som – ja, nettopp – et kunstgalleri. Publikum har ingen sitteplasser, men går rundt i det hvite, moderne galleriet som, ifølge påstanden, burde være et sted uten moral. Det mener i hvert fall kunststudenten Evelyn. Hun sprayer en penis på en av skulpturene, blir fersket av nerden Adam og ser i ham muligheten for en lignende forandring – i kunstens navn.

NM i kroppsbygging. Den amerikanske dramatikeren Neil Labute skrev Tingenes tilstand (original tittel: The Shape of Things) i 2001, og har også regissert filmen med samme navn fra 2003. Nerden som blir kjekkas er en uoriginal fortelling, men tematikken som ligger under er både interessant og aktuell.

Samme helg som stykket hadde premiere i Kristiansand, konkurrerte i underkant av 300 menn og kvinner i NM i kroppsbygging og fitness i Oslo konserthus. Utøverne har pumpet, svettet, sultet seg og konsumert enorme mengder protein for å bygge og forme kroppene sine. I glitterbadetøy og med huden innsmurt i glinsende brunkrem, poserer de på scenen ved å stramme musklene og smile bredt. Den kontroversielle, utseendefokuserte sporten har hatt en markant økning i Norge de siste årene, særlig blant unge. Med kroppen som materiale er utøverne både sin egen skulptør og skulptur, men de fleste har coacher som bestemmer over matinntaket og treningen for at skulpturen skal nå et estetisk mål.

Annonse