00:00 - 19. oktober 2018

Striper, patina og hva så?

Norges neste store kunsteksport er fortsatt kjedelig. 

Fredrik Værslev: Untitled, 2016–2018. Foto: Vegard Kleven / Astrup Fearnley Museet

Den norske kunstneren Fredrik Værslev er blitt en stor, internasjonal stjerne. Bilder på skarve to meter blir solgt for millioner og utstillingene står i kø ved toneangivende steder. Han har virkelig rukket å bli en kapital i det store spillet, til tross for sine beskjedne 39 år.

Voilà. Værslev bedriver noe som malere har gjort til alle tider, han etterligner virkeligheten, og avbilder den. Bare se på Canopy-serien, hans kanskje mest kjente. Lerret med striper på, som først ser abstrakte ut, men som egentlig er etterligninger av markiser og partytelt i tilnærmet naturtro størrelse, sånn at det ser ut slik en markise ville sett ut om den var direkte spent opp på ramme. Voilà, så har vi et gjenkjennelig stripemotiv med referansene på plass, og med tilhørende fremprovosert slitasje eller patina som ekte markiser helst skal ha. Dette er jo interessant, men bare til en viss grad. For når det kommer til stykket, står jeg og kjeder meg. Det er ikke lenge en står og fortaper seg i slike patinabefengte striper. Det er kjapt konsumert, og visstnok produsert med hans signatur i over hundre varianter til samlere rundt om i galaksen.

Serien Sail Paintings, som består av lerret som er sydd sammen slik at vakre seilformer oppstår, er mer spennende i sin formsikkerhet, det ser selvfølgelig og lett ut. Seilene er så dandert med silketrykk av en folkelig kjøttpølse her og et like folkelig anker der, eller bare noen striper eller en sirkelbord. Det er pent, men hvor vil han med dette? Det er som gjort i svime i en bisetning, presist, men uten risiko. Hensikten, om det var noen i det hele tatt, forsvinner for betrakteren. Og da blir det egentlig ganske kjedelig å stå og se på, det også. Også seilene er utstyrt med en sober dose patina. Værslev burde snart ta patent på dette, sin egen værslevpatina, for så sentralt skinner hans luksuriøse shabby chic i kunstnerskapet.

Annonse