00:00 - 19. oktober 2018

Setter vitnene foran kameraet

I Rekonstruksjon Utøya gjenskaper fire overlevende fra terrorangrepet 22. juli 2011 minnene sine.

Ingen vitner for vitnet: Den svenske regissøren Carl Javér har stolt på kraften i de overlevendes vitnesbyrd for å lage filmen Rekonstruksjon Utøya.

«Det var egentlig først med denne metoden at jeg kjente at det går an å snakke om det som skjedde også i bilder, ikke bare med ord», sier den svenske dokumentarfilmregissøren Carl Javér.

Han er i Oslo i forbindelse med lanseringen av sin nye film Rekonstruksjon Utøya, og metoden han snakker om, er som følger: Fire overlevende fra terrorangrepet mot Utøya og tolv ungdommer kommer sammen i et tomt filmstudio. De overlevende forteller det de husker fra 22. juli 2011 og får hjelp av ungdommene til å spille ut minnene sine. Scenografien og rekvisittene er minimale: De bruker hvit tape for å markere terreng og bygninger på det svarte scenegulvet, de slår en skiftenøkkel mot en metallstige for å herme lyden av skudd.

Javérs Rekonstruksjon Utøya er den tredje filmen om 22. juli på kort tid. Nylig ble Paul Greengrass’ 22 July sluppet hos strømmetjenesten Netflix, og tidligere i år kom Erik Poppes Utøya 22. juli.

Annonse