Annonse
00:00 - 26. oktober 2018

Overgangsalderen

NRKs nye storsatsing om oljeeventyrets begynnelse borer ikke dypt nok.

Oljeeventyrlig: NRKs nye serie Lykkeland utspiller seg i Stavanger mellom 1969 og 1972, like før funnet som innvarslet den norske oljealderen. Her holdes det forlovelsesselskap for redersønnen Christian (Amund Harboe) og bondejenta Anna (Anne Regine Ellingsæter). I bakgrunnen Pia Tjelta i rollen som Christians mor. Foto: Petter Skafle Henriksen / NRK / Maipo Film
Annonse

Tidligere i år etablerte NRKs Heimebane en ny standard for norsk tv-drama-håndverk. Med utgangspunkt i historien om en kvinnelig fotballtrener og et nedrykkstruet herrelag etablerte serieskaper Johan Fasting & co. et rikt univers hvor figurenes individuelle handlingstråder ble tvunnet sammen med de store tematiske linjene på svært tilfredsstillende vis. Dette er sjelden kost i norske dramaserier, men ingenting tilsier at det må være slik. Og vissheten om at det er mulig å produsere serier av Heimebanes kaliber her på berget, tvinger både publikum og kritikere til å skjerpe kravene til hjemlig tv-drama.

Godt utgangspunkt. Årvåkne lesere skjønner allerede hvor dette bærer hen: NRKs andre store dramasatsing av året bygger på en usedvanlig god idé, men har endt opp som en høyst middelmådig tv-serie. Lykkeland utspiller seg i Stavanger mellom 1969 og 1972, og starter like før Phillips Petroleum gjør funnet som innvarslet den norske oljealderen. Gjennom åtte episoder følger vi et stort rollegalleri hvis liv påvirkes av oppdagelsen av det svarte gullet, og som på hvert sitt vis bidrar til å legge grunnlaget for det nye Stavanger som langsomt skal stige opp fra havbunnen.

I dette premisset finner vi kimen til en skarp og mangefasettert skildring av Norge i brytningspunktet mellom etterkrigstidens sosialdemokratiske verdier og den innledningsvis pragmatiske, deretter stadig mer ideologiske, kapitalismen som snek seg inn med oljepengene. Det er et ypperlig utgangspunkt for å spille ut historiens brutale krefter via et knippe sammenfiltrede enkeltskjebner – for ikke å si en unik anledning til å skape Den store fortellingen om det moderne Norge.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse