00:00 - 12. oktober 2018

Nyanseringer av brunt

Skal vi velge faenskap eller fellesskap? Paul Greengrass’ svært ujevne 22 July viser vei.

22. juli: Isak Bakli Aglen (t.v.) og Jonas Strand Gravli i Paul Greengrass sin filmatisering av Åsne Seierstads En av oss. Foto: Erik Aavatsmark / Netflix

Hør mer om de kommende 22. juli-filmatiseringene på Morgenbladets podkast

Hvor begynner historien om 22. juli? Begynner den – slik Åsne Seierstad velger i En av oss – på et sykehus i Oslo i 1979 der en kvinne føder en sønn ved navn Anders? Eller begynner den – slik Paul Greengrass bestemmer seg for i sin filmatisering av Seierstads bok – på Vålstua gård i Østerdalen 21. juli 2011? Der Seierstad tvinger oss til å utvide perspektivet – om hvem Anders Behring Breivik er og hva som motiverte ham, ber Greengrass oss fokusere på selve terrorhandlingen. Smoothieblendere, kunstgjødsel og manifestutsendelse. Spenningen bygges møysommelig opp mot detonasjonen.

Annonse