Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Nyanseringer av brunt

Skal vi velge faenskap eller fellesskap? Paul Greengrass’ svært ujevne 22 July viser vei.

22. juli: Isak Bakli Aglen (t.v.) og Jonas Strand Gravli i Paul Greengrass sin filmatisering av Åsne Seierstads En av oss. Foto: Erik Aavatsmark / Netflix
Annonse

Hør mer om de kommende 22. juli-filmatiseringene på Morgenbladets podkast

Hvor begynner historien om 22. juli? Begynner den – slik Åsne Seierstad velger i En av oss – på et sykehus i Oslo i 1979 der en kvinne føder en sønn ved navn Anders? Eller begynner den – slik Paul Greengrass bestemmer seg for i sin filmatisering av Seierstads bok – på Vålstua gård i Østerdalen 21. juli 2011? Der Seierstad tvinger oss til å utvide perspektivet – om hvem Anders Behring Breivik er og hva som motiverte ham, ber Greengrass oss fokusere på selve terrorhandlingen. Smoothieblendere, kunstgjødsel og manifestutsendelse. Spenningen bygges møysommelig opp mot detonasjonen.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.