Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

«Kjipt» budsjett for unge kunstnere

Annonse

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 ble lagt frem denne uken, og man kunne med glede konstatere at det fortsatt inneholder et eget kulturbudsjett. Det inneholdt derimot ingen nye tiltak for å bedre levekårene til kunstnere i etableringsfasen.

– Det er for kjipt, sier Ruben Steinum, leder i Unge Kunstneres Samfund, til Morgenbladet.

Han mener regjeringen prioriterer museene med fortidens kunstnere foran de som skal fylle dem i fremtiden. I det nye budsjettforslaget var det blant annet foreslått en økning av statens arbeidsstipend, men det gjelder bare for de omlag ti prosent av kunstnere som får stipend. Steinum mener kulturministeren glemmer kunstens bredere oppgaver.

– Det er et demokratisk problem. De lave inntektene begrenser hvem som kan bli kunstnere. Da er det ikke fri ytring i kunsten. Trine Skei Grande er opptatt av mangfold og ytringsfrihet på andre områder, det beste tiltaket i kunsten handler om inntekter.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»