10:34 - 27. oktober 2018

Hvordan er utsikten fra Trident Junctures VIP-tribune, spør Aksel Kielland.

Hvordan er utsikten fra Trident Junctures VIP-tribune, spør Aksel Kielland.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og NATO-sjef og øvelsesleder James G. Foggo på tribunen før DV Styrkedemonstrasjonen på gården By på Byneset i Trondheim tirsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det sies at da de europeiske oppdagelsesreisende først ankom kontinentene som senere skulle bli kjent som Amerika og Australia, var innbyggerne i de «nye» verdenene ute av stand til å se skipene deres. Ifølge denne teorien representerte de enorme menneskeskapte konstruksjonene et såpass radikalt brudd med de innfødtes referanserammer at hjernene deres ikke var i stand til å prosessere den visuelle informasjonen, og dermed ganske enkelt filtrerte den bort.

Hypotesen bygger på en mildt sagt selektiv lesning av historiske kilder, men holdes i live på internett fordi den er en uslåelig metafor for hvordan menneskehjernen forholder seg til det konstante bombardementet av inntrykk og informasjon som kjennetegner livet i det tjueførste århundre. Og det er nettopp av denne grunn at den kommende uke har en naturlig plass på Byneset utenfor Trondheim, der Forsvaret har montert VIP-tribune og partytelt i anledning Nato-øvelsen Trident Juncture 18 og dens såkalte Distinguished Visitors Day den 30. oktober.

Spørsmålet om hva publikum på tribunen faktisk ser når den største militærøvelsen på norsk jord siden Sovjetunionens fall sparkes i gang foran øynene på dem, er nemlig høyst relevant.

Annonse