00:00 - 05. oktober 2018

Husk dette navnet

Den litterære rapperen Noname slipper lytteren inn, og holder plateselskap ute. 

Noname har egentlig et navn: Fatima Nyeema Warner. Foto: Chantal Anderson / Paradigme Agency

Her kommer et første og siste forsvar for algoritmer på internett fra min side: Jeg satt en dag og hørte på et album som var kjedelig på en kjedelig måte, før jeg raskt ble distrahert av et annet «forslag til meg» som dukket opp i hjørnet av Spotify. De følgende timene i livet mitt handlet utelukkende om livet til rapperen og slampoeten med det kryptiske artistnavnet Noname.

Forteller. Noname har egentlig et navn: Fatima Nyeema Warner. Hun er født i Chicago, hvor hun begynte å skrive og fremføre poesi og rap på forskjellige klubber og scener i 2010. Tre år senere bidro hun på mikstapen Acid Rap av Chance The Rapper – en fyr som er kjent for å ha en mer litterær tilnærming til rapmusikken. Det har også Warner. Hun fokuserer ikke på å levere slagord og punchlines på rekke og rad, men på å skape scener, male språklige bilder og fortelle.

Debutplaten Telefone fra 2016 fikk henne på listen over arvtagere etter R&B- og hiphop-musikere som Erykah Badu og D’Angelo. Siden den gang har det skjedd en hel del ting, virker det som. «Y’all thought a bitch couldn’t rap, huh», spør hun i åpningssporet «Self» på sitt andre album Room 25, og følger opp: «Maybe this yo’ answer for that». Stemmen hennes virker tryggere nå, hun har mer på hjertet og et større ønske om å ta plass.

Annonse