Annonse
00:00 - 05. oktober 2018

Husk dette navnet

Den litterære rapperen Noname slipper lytteren inn, og holder plateselskap ute. 

Noname har egentlig et navn: Fatima Nyeema Warner. Foto: Chantal Anderson / Paradigme Agency
Annonse

Her kommer et første og siste forsvar for algoritmer på internett fra min side: Jeg satt en dag og hørte på et album som var kjedelig på en kjedelig måte, før jeg raskt ble distrahert av et annet «forslag til meg» som dukket opp i hjørnet av Spotify. De følgende timene i livet mitt handlet utelukkende om livet til rapperen og slampoeten med det kryptiske artistnavnet Noname.

Forteller. Noname har egentlig et navn: Fatima Nyeema Warner. Hun er født i Chicago, hvor hun begynte å skrive og fremføre poesi og rap på forskjellige klubber og scener i 2010. Tre år senere bidro hun på mikstapen Acid Rap av Chance The Rapper – en fyr som er kjent for å ha en mer litterær tilnærming til rapmusikken. Det har også Warner. Hun fokuserer ikke på å levere slagord og punchlines på rekke og rad, men på å skape scener, male språklige bilder og fortelle.

Debutplaten Telefone fra 2016 fikk henne på listen over arvtagere etter R&B- og hiphop-musikere som Erykah Badu og D’Angelo. Siden den gang har det skjedd en hel del ting, virker det som. «Y’all thought a bitch couldn’t rap, huh», spør hun i åpningssporet «Self» på sitt andre album Room 25, og følger opp: «Maybe this yo’ answer for that». Stemmen hennes virker tryggere nå, hun har mer på hjertet og et større ønske om å ta plass.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur