10:01 - 28. oktober 2018

Høyrepopulisme på energidrikk

Den 74 år gamle østerrikeren bak Red Bull vil bli høyrevridd mediemogul. Fra en ombygd bank i Wien skal hans konsern fortelle verden sannheten.

Den 74 år gamle østerrikske jet-seteren Dietrich Mateschitz ar tatt bladet fra munnen og kommet ut med tydelige høyrepopulistiske meninger om innvandring. Foto: Mark Thompson/Getty Images

Verdens største energidrikk-selskap har fra begynnelsen hatt dyp forståelse for kommunikasjon. De har latt være å satse tungt på klassiske reklamekampanjer for produktet sitt. I stedet har de gått hardt inn for å sponse og arrangere ekstremsport-hendelser. Samtidig har Red Bull, som Morgenbladet skrev om sist uke, i det stille øst inn penger i musikkbransjen og støttet artister for sakte å bygge opp goodwill og kredibilitet, blant annet i Norge. Her i landet har selskapet har bygget seg opp som en maktfaktor ved å samarbeide med noen av landets mest respekterte artister. Fra før har de eget musikkakademi og en serie internasjonale musikkfestivaler.

På denne bakgrunnen er det ikke overraskende at en av selskapets grunnleggere, den 74 år gamle østerrikske jet-seteren Dietrich Mateschitz, nå tar steget fullt ut og starter et eget medieselskap som skal drive med journalistikk, Addendum.

Mer overraskende er det at den ellers så ordknappe Mateschitz samtidig har tatt bladet fra munnen og kommet ut med tydelige høyrepopulistiske meninger om innvandring, intellektuelle eliter og de brede medienes kontroll. Hans nye nettsted ser ut til å få en tydelig høyreprofil, med immigrasjon, terror og asyl som viktige dekningsområder. Siden eier han, ifølge svenske Dagens Nyheter, gjennom stiftelsen Quo Vadis Veritas. «Hvor går du, sannhet?».

Annonse