Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Fra stupetårn til glasstårn

I denne svømmehallen er det ikke klor som gir deg tårer i øynene.

Sakral stil: Skulpturer i hvitlakkert aluminium får skinne i dempet belysning. Foto: Doug Peters / PA Wire / White Chapel Gallery
Annonse

«Det er synd når en by blir så vellykket at den ikke har plass til sine egne borgere lenger,» sa kunstneren Michael Elmgreen under en scenesamtale med makkeren Ingar Dragset. Anledningen var den dansk-norske duoens utstilling på Whitechapel Gallery i London, som åpnet i månedsskiftet.

Om navnet Whitechapel har en vag klang av noe mørkt og skummelt, kan det være fordi det var blant de prostituerte i denne bydelens fattigslige smug at seriemorderen Jack the Ripper fant sine ofre på tampen av Victoria-tiden. Strøket var såpass rufsete at biblioteket i nabobygningen var kjent som «The Library of the Ghetto» frem til 1960-tallet. Men nå bygges nye glasstårn på tyve og tredve etasjer nærmest ukentlig, og grobunnen for improviserte nattklubber og rimelige boliger minsker tilsvarende.

Derfor fremstår det som helt usedvanlig velplassert at alle som besøker utstillingen, må gjennom et nedlagt offentlig bad.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse