13:07 - 23. oktober 2018

Flommer over av falske nyheter

I Brasil er valgloven brutt etter en flom av falske nyheter etter en kampanje på Whatsapp. Men valget går som planlagt.

Tilhengere av Jair Bolsonaro demonstrerte sist søndag i São Paulo. Spredning av falske nyheter via Whatsapp er blitt en stor utfordring for motkandidaten Fernando Haddad. Foto: Fabio Vieira/FotoRua/NurPhoto/Getty Images

Valglovene er brutt i presidentvalget i Brasil. Det melder den brasilianske avisen Folha de São Paulo. En rekke brasilianske selskaper har ifølge avisen finansiert en kampanje på det sosiale mediet Whatsapp. Målet var spredning av falske nyheter som stiller presidentkandidaten Fernando Haddad, som stiller til valg for landets arbeiderparti, Partido dos Trabalhadores (PT), i dårlig lys. Dette er i strid med valgloven, og Brasils juridiske valgkommisjon varslet at de ville komme med en uttalelse i kjølvannet av avsløringen.

Fra høyre. Whatsapp er et sosialt medium eid av Facebook, med 127 millioner brukere i Brasil, et land med rundt 210 millioner innbyggere. Det er kryptert fra «ende-til-ende», forsøksvis for å hindre at en tredjepart – enten det er politi eller politiske motstandere – kan sjekke innholdet. I motsetning til Facebook er Whatsapp lukket. Brukerne kan sende meldinger til hverandre, og danne grupper der informasjon kan spres raskt til mange mottagere.

Mediet er blitt meget aktivt brukt i det brasilianske valget, og andre valgomgang blir avholdt søndag 28. oktober. Haddads motkandidat er Jair Bolsonaro, fra høyrepartiet PSL, som fikk flest stemmer i første valgomgang, og som leder klart på målingene før andre omgang. Bolsonaro er så langt mest kjent for sine kontroversielle utspill. Han har gjentatte ganger hyllet Brasils fascistiske militærdiktatur, og hans politikk for regnskogen i Amazonas går ut på å selge store deler av skogen til soyaindustrien. 

Annonse